1 puszka passaty pomidorowej lub domowy przecier pomidorowy
1 szklanka bulionu
1 jajko
1 cebula
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka bazylii
2 łyżki tartego parmezanu
sól
pieprz
parmezan
olej
300 g makaronu razowego spaghetti
lub zwykłego
Instrukcje
Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, sól, pieprz, natkę pietruszki, bazylię oraz łyżkę parmezanu. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe placuszki do których wkładamy po małym kawałku mozzarelli. Formujemy okrągłe pulpeciki.
Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i obsmażamy pulpety. Na pozostałym oleju obsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
Do garnka przekładamy pulpety, cebulę i całość zalewamy passatą pomidorową oraz bulionem. Dusimy do miękkości.
W tym czasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron al dente. Pulpety podajemy z makaronem posypane parmezanem. Smacznego.