Pulpety w sosie pomidorowym
Dzisiaj przepis na szybki obiad, pulpety możecie podać z kaszą jęczmienną, gryczaną czy z ziemniakami. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu. No i smakują maluchom.
Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki
- 300 g mielonej wołowiny
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 żółtko
- 1 sucha bułka
- mleko do namoczenia bułki
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- tymianek
- rozmaryn
- mały pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Instrukcje
- Bułkę namaczamy w mleku. Mięso mieszamy razem z żółtkiem i namoczoną bułką, dodajemy sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Możemy również doprawić tymiankiem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.
- Cebulę kroimy w piórka, do garnka wlewamy niewielką ilość oleju około 3-4 łyżki, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Całość zalewamy pomidorami i dusimy na małym ogniu.
- Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety z każdej strony na rumiany kolor. Obsmażone wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Dusimy całość pod przykryciem około 30-40 min. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.