Pulled pork – szarpana wieprzowina
Pulled pork, wieprzowina długo pieczona. Mięso, które po upieczeniu jest wyjątkowo delikatne i miękkie. Świetnie pasuje do kanapek, wszelkiego rodzaju tortilli czy pit. Pasuje idealnie na ciepło jak i na zimno. Można pokroić je na grube plastry, polać powstałym podczas pieczenia sosem i podać z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki czy kasza. Samo przygotowanie jej nie zajmie Wam dużo czasu, podczas pieczenia nie trzeba w ogóle do niej zaglądać. Zróbcie chociaż raz, a z pewnością wrócicie do tego przepisu. Upieczona w ten sposób wieprzowina będzie idealnym daniem na uroczysty obiad.
Pulled pork – szarpana wieprzowina
Składniki
- 2,5 kg łopatki wieprzowej
Składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka chilli (opcjonalnie)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżka soli
- 6 płaskich łyżek brązowego cukru
- 1 średnia cebula pokrojona na kawałki
- 4-5 ząbków czosnku
Składniki na solankę:
- 2 l wody
- 5 płaskich łyżek brązowego cukru
- 3 płaskie łyżki soli
- 3 łyżki marynaty
- 3 liście laurowe
Instrukcje
- Składniki na marynatę umieszczamy w blenderze i całość miksujemy na pastę.
- Składniki na solankę wkładamy do garnka i całość zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia.
- Umyte mięso przekładamy do dużego garnka i zalewamy solanką, wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce i zostawiamy na całą noc. Dobrze jest odwrócić mięso kilka razy żeby solanka pokryła je w całości.
- Mięso wyciągamy i przekładamy do brytfanki, na wierzch rozsmarowujemy marynatę, przykrywamy naczynie folia aluminiowa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pieczemy 9-10 godzin. Godzinę przed końcem pieczenia odkrywamy mięso i zwiększamy temperaturę do 140 C.
jak ustawiamy piekarnik termoobieg czy góra i dół
góra-dół :)