Przekładaniec jabłkowy.
Dzisiaj mam dla Was stary przepis na przekładaniec, wielowarstwowiec jabłkowy. Ciasto według starego ukraińskiego przepisu. Wielowarstwowe ciasto, przełożone jabłkowo-maślanym kremem. Ciasto, które z każdym dniem smakuje lepiej.
Przekładaniec jabłkowy
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 140 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej czubata
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek waga po ubraniu i pozbyciu się nasion
- 140 g cukru jeśli jabłka są słodkie (do smaku)
- 250 g śmietany 180%
- 300 g masła
Instrukcje
Ciasto:
- Miękkie ciasto ubijamy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sodę, sok z cytryny i śmietanę.
- Całość mieszamy ręcznie lub na najmniejszych obrotach miksera.
- Dodajemy przesiane mąki i zagniatamy ciasto lub miksujemy aż składniki się połączą. Gdyby ciasto się kleiło można odrobinę podsypać mąką. Najlepiej wyrabiać mikserem i przełożyć do miski. Ciasto po schłodzeniu w lodówce będzie miało inną konsystencję.
- Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Następnie ciasto dzielimy na 6 równych części. Ja używam do tego wagi, wtedy mam pewność, że wszystkie kawałki będą równe.
- Następnie wałkujemy każdy kawałek, w miarę potrzeby odrobinę podsypujemy niewielką ilością mąki.
- Wkładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach 26×30 wysmarowanej odrobiną masła.
- Pieczemy w 180 C (piekarnik góra-dół) do zrumienienia.
- Tak samo postępujemy z każdym kawałkiem.
Masa:
- Obrane jabłka ścieramy na grubej tarce. Przekładamy do garnka z grubym dnem.
- Dodajemy cukier oraz śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut.
- Studzimy.
- Następnie ubijamy razem z miękkim masłem na puszystą masę. Można to zrobić oddzielnie, a można razem.
- Ja najpierw ubiłam masło, a potem dodałam jabłka i dość długo miksowałam.
- Masa może wyglądać na zważoną, ale nie jest. To jabłka dają taki efekt. Po przełożeniu nie widać tego.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy jeden placek. Smarujemy masą i układamy następny. Tak robimy, aż zużyjemy wszystkie placki i całą masę.
- Wierzch ciasta obciążamy drewnianą deską i wynosimy w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy ciasto lekko nawilgnie.
Uwagi
zapraszam na moje konto na IG
ToCoLubięGotuję_i_Polecam (@to_co_lubie_gotuje_i_polecam) • Zdjęcia i filmy na Instagramie