Pizza ze szparagami, szpinakiem i beszamelem.
Sezon na szparagi w pełni więc i u mnie nie mogło zabraknąć nowych przepisów ze szparagami. Dzisiaj na obiad pyszna pizza ze szparagami. Pod szparagami ukryty szpinak i beszamel z dodatkiem czosnku. Pizza ze szparagami to wg mnie strzał w dziesiątkę. To smaczny przepis na pyszny obiad lub kolację.
Pizza ze szparagami, szpinakiem i beszamelem.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli płaska
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Beszamel:
- 30 g masła
- 25 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól duża szczypta
- gałka muszkatołowa duża szczypta
- 50 g sera ostrego
Dodatkowo:
- 0,5 pęczka szparagów zielonych
- garść szpinaku
- garść pomidorków koktajlowych
Instrukcje
Ciasto:
- Drożdże kruszymy do miski, dodajemy łyżkę mąki i 50 ml wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
- Do miski wrzucamy mąkę, rozczyn, resztę wody, sól oraz oliwę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Beszamel:
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, lub suszony. Doprawiamy do smaku solą oraz gałką. Dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia od czasu do czasu mieszając.
Pozostałe składniki:
- Szparagi odcinamy żeby były tej samej długości. Szpinak oraz pomidorki dokładnie myjemy. Pomidorki kroimy na pół.
Wykonanie:
- Ciasto na pizzę przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Chwilę wyrabiamy i wałkujemy na wielkość blaski (u mnie 24×35 cm)
- Ciasto przekładamy na blachę lekko posmarowaną oliwą.
- Na wierzch przekładamy beszamel. dokładnie rozsmarowujemy.
- Na wierzch układamy liście szpinaku.
- Na szpinaku układamy wcześniej przygotowane szparagi i pomidorki koktajlowe. Odstawiamy na 10-15 minut, aż lekko podrośnie.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 C z termoobiegiem.
- Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 C, aż się ładnie zrumieni.
Pizza w moim domu jest częstym gościem. Zwykle przygotowuję dwie wersje, bo każdy woli coś innego. Mąż z synem lubią mięsne wersje, natomiast ja z córką lubimy urozmaicone warzywami, dlatego wersja ze szparagami jest jak najbardziej dla nas. Nie wykorzystywałam takiego połączenia w przypadku pizzy, więc chętnie spróbuję czegoś nowego :-)