1ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
sól duża szczypta
gałka muszkatołowaduża szczypta
50gsera ostrego
Dodatkowo:
0,5pęczkaszparagów zielonych
garść szpinaku
garść pomidorków koktajlowych
Instrukcje
Ciasto:
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy łyżkę mąki i 50 ml wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Do miski wrzucamy mąkę, rozczyn, resztę wody, sól oraz oliwę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Beszamel:
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, lub suszony. Doprawiamy do smaku solą oraz gałką. Dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia od czasu do czasu mieszając.
Pozostałe składniki:
Szparagi odcinamy żeby były tej samej długości. Szpinak oraz pomidorki dokładnie myjemy. Pomidorki kroimy na pół.
Wykonanie:
Ciasto na pizzę przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Chwilę wyrabiamy i wałkujemy na wielkość blaski (u mnie 24x35 cm)
Ciasto przekładamy na blachę lekko posmarowaną oliwą.
Na wierzch przekładamy beszamel. dokładnie rozsmarowujemy.
Na wierzch układamy liście szpinaku.
Na szpinaku układamy wcześniej przygotowane szparagi i pomidorki koktajlowe. Odstawiamy na 10-15 minut, aż lekko podrośnie.
Piekarnik nagrzewamy do 220 C z termoobiegiem.
Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 C, aż się ładnie zrumieni.