Pieczone ziemniaki. Jak zrobić pieczone ziemniaki.
Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Kiedy macie już dosyć zwykłych, gotowanych ziemniaków zróbcie wersję pieczoną. Ja najbardziej lubię najpierw podgotować je kilka minut (około 10), a dopiero potem obtoczyć je w przyprawach i upiec. Wg mnie skórka na nich jest bardziej chrupiąca. Do pieczonym ziemniaków lubię też dodać kilka ząbków czosnku (w łupinach), który nadaje im piękny zapach. Sam pieczony czosnek jest bardzo smaczny, kremowy i łagodny w smaku. W tym wpisie znajdziecie przepis na upieczone ziemniaki, które wcześniej zostały pogotowane jak i takie, które już od razu lądują w piekarniku. To Wy zdecydujcie, która wersja bardziej Wam odpowiada.
Pieczone ziemniaki. Jak zrobić pieczone ziemniaki.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki masła klarowanego (roztopione) lub oleju
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczka rozmarynu lub 2 – 3 gałązki świeżego
- 5-6 ząbków czosnku
Instrukcje
Ziemniaki pieczone – wcześniej podgotowane
- Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub jeśli są duże dodatkowo na ćwiartki. Zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy 10 minut (od chwili zagotowania wody.)
- Odcedzamy, przykrywamy pokrywką i potrząsamy nimi energicznie żeby lekko się "poczochrały" wtedy przyprawy lepiej będą się trzymać, a i skórka będzie bardziej chrupiąca.
- Takie ziemniaki przekładamy do miski, polewamy olejem, oliwą lub roztopionym masłem klarowanym. Posypujemy solą i dodatkowo jeśli lubicie możecie posypać je słodką papryką, suszonym rozmarynem czy dowolnymi ulubionymi ziołami. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w przyprawach i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 40 minut. Podczas pieczenia dobrze jest ziemniaki poruszać i tym samym odwrócić je na drugą stronę żeby się równomiernie zrumieniły. Opcja piekarnika góra – dół.
- Pod koniec pieczenia dobrze jest już obserwować ziemniaki ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, a także każda odmiana ziemniaków może też piec się w innym czasie. Należy po prostu sprawdzić czy już są miękkie, jeśli jednak nie będą rumiane na tyle na ile chcemy trzeba zwiększyć jeszcze moc piekarnika na kilka minut do 220 C.
Ziemniaki pieczone – bez wcześniejszego podgotowania.
- Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub jeśli są duże dodatkowo na ćwiartki. Jeśli używacie młodych ziemniaków wtedy wystarczy je dobrze wyszorować.
- Ziemniaki przekładamy do miski, polewamy olejem, oliwą lub roztopionym masłem klarowanym. Posypujemy solą i dodatkowo jeśli lubicie możecie posypać je słodką papryką, suszonym rozmarynem czy dowolnymi ulubionymi ziołami. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w przyprawach i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około godziny. Podczas pieczenia dobrze jest ziemniaki poruszać i tym samym odwrócić je na drugą stronę żeby się równomiernie zrumieniły. Opcja piekarnika góra – dół.
- Pod koniec pieczenia dobrze jest już obserwować ziemniaki ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, a także każda odmiana ziemniaków może też piec się w innym czasie. Należy po prostu sprawdzić czy już są miękkie, jeśli jednak nie będą rumiane na tyle na ile chcemy trzeba zwiększyć jeszcze moc piekarnika na kilka minut do 220 C.