Pieczone ziemniaki. Jak zrobić pieczone ziemniaki.
Składniki
1kg ziemniaków
1łyżeczkasoli
2-3łyżki masła klarowanego (roztopione) lub oleju
½łyżeczkipapryki słodkiej
½łyżeczkarozmarynulub 2 - 3 gałązki świeżego
5-6 ząbków czosnku
Instrukcje
Ziemniaki pieczone - wcześniej podgotowane
Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub jeśli są duże dodatkowo na ćwiartki. Zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy 10 minut (od chwili zagotowania wody.)
Odcedzamy, przykrywamy pokrywką i potrząsamy nimi energicznie żeby lekko się "poczochrały" wtedy przyprawy lepiej będą się trzymać, a i skórka będzie bardziej chrupiąca.
Takie ziemniaki przekładamy do miski, polewamy olejem, oliwą lub roztopionym masłem klarowanym. Posypujemy solą i dodatkowo jeśli lubicie możecie posypać je słodką papryką, suszonym rozmarynem czy dowolnymi ulubionymi ziołami. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w przyprawach i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 40 minut. Podczas pieczenia dobrze jest ziemniaki poruszać i tym samym odwrócić je na drugą stronę żeby się równomiernie zrumieniły. Opcja piekarnika góra - dół.
Pod koniec pieczenia dobrze jest już obserwować ziemniaki ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, a także każda odmiana ziemniaków może też piec się w innym czasie. Należy po prostu sprawdzić czy już są miękkie, jeśli jednak nie będą rumiane na tyle na ile chcemy trzeba zwiększyć jeszcze moc piekarnika na kilka minut do 220 C.
Ziemniaki pieczone - bez wcześniejszego podgotowania.
Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub jeśli są duże dodatkowo na ćwiartki. Jeśli używacie młodych ziemniaków wtedy wystarczy je dobrze wyszorować.
Ziemniaki przekładamy do miski, polewamy olejem, oliwą lub roztopionym masłem klarowanym. Posypujemy solą i dodatkowo jeśli lubicie możecie posypać je słodką papryką, suszonym rozmarynem czy dowolnymi ulubionymi ziołami. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w przyprawach i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około godziny. Podczas pieczenia dobrze jest ziemniaki poruszać i tym samym odwrócić je na drugą stronę żeby się równomiernie zrumieniły. Opcja piekarnika góra - dół.
Pod koniec pieczenia dobrze jest już obserwować ziemniaki ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, a także każda odmiana ziemniaków może też piec się w innym czasie. Należy po prostu sprawdzić czy już są miękkie, jeśli jednak nie będą rumiane na tyle na ile chcemy trzeba zwiększyć jeszcze moc piekarnika na kilka minut do 220 C.