Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem, idealne jako przekąska do pracy, szkoły czy na imprezę. Smaczne, proste w wykonaniu, potrzeba dosłownie kilku składników. Smakują nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za szpinakiem. Spróbujcie koniecznie, zapraszam :)
Paszteciki ze szpinakiem
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego szpinaku 250 g
- 180 g sera feta
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- pieprz
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki oleju
Instrukcje
- Świeży szpinak dokładnie myjemy, osączamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy (trzeba uważać żeby nie smażyć go zbyt długo bo stanie się gorzki), dodajemy szpinak i smażymy, aż zmniejszy swoją objętość, a cały płyn odparuje. Studzimy.
- Szpinak mrożony rozmrażamy, osączamy z nadmiaru wody i postępujemy dalej tak samo jak przy szpinaku świeżym. Studzimy.
- Do masy szpinakowej dodajemy fetę i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej widelcem), dodajemy jajko, pieprz i mieszamy.
- Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kawałki o szerokości około 4-5 cm i długości około 8-10cm.
- Nakładamy łyżkę farszu i dokładnie sklejamy brzegi widelcem.
- Paszteciki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20 – 25 minut.