0,5 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego szpinaku 250 g
180 g sera feta
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
pieprz
duża szczypta gałki muszkatołowej
2-3 łyżki oleju
Instrukcje
Świeży szpinak dokładnie myjemy, osączamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy (trzeba uważać żeby nie smażyć go zbyt długo bo stanie się gorzki), dodajemy szpinak i smażymy, aż zmniejszy swoją objętość, a cały płyn odparuje. Studzimy.
Szpinak mrożony rozmrażamy, osączamy z nadmiaru wody i postępujemy dalej tak samo jak przy szpinaku świeżym. Studzimy.
Do masy szpinakowej dodajemy fetę i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej widelcem), dodajemy jajko, pieprz i mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kawałki o szerokości około 4-5 cm i długości około 8-10cm.
Nakładamy łyżkę farszu i dokładnie sklejamy brzegi widelcem.
Paszteciki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20 – 25 minut.