Pascha wielkanocna
Pascha jest deserem przygotowywanym na Święta Wielkanocne, pochodzi z rejonów północnej Rosji . Przygotowuje się ją z mleka, śmietany, żółtek i mnóstwa bakalii. Jest dość słodka, ale bardzo delikatna i kremowa w smaku. W wersji oryginalnej podawana jest zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami lub skórką pomarańczową. Jest bardzo łatwa do zrobienia i z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom serników i deserów.
Pascha wielkanocna
Składniki
- 3 l mleka 2% lub 3%
- 1 litr kwaśnej śmietany 18% lub 24%
- 9 żółtek
- 180 g cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- 50 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g migdałów
- 50 g żurawiny suszonej
Instrukcje
- Białka oddzielamy od żółtek.
- W dużym garnku zagotowujemy mleko i do gorącego wlewamy żółtka dokładnie wymieszane ze śmietaną. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut (3-4 minuty) cały czas mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Durszlak lub gęste sitko wykładamy gazą i przelewamy powstały ser. Zostawiamy na 3-4 godziny do czasu, aż serwatka się odsączy.
- W misie miksera ucieramy masło razem z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną puszystą masę, następnie łyżka po łyżce dodajemy ser cały czas miksując. Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do salaterki o średnicy 20 cm wyłożonej gazą i lekko dociskamy, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aż masa się zsiądzie.
- Przed podaniem dowolnie ozdabiamy , smacznego :)