Paprykarz
Jeśli znacie i lubicie smak kultowego już paprykarza szczecińskiego, zachęcam Was do zrobienia wersji domowej. Ja robiłam go wczoraj i smakuje jak oryginalny, a nawet jest lepszy ;). Ci, którzy go nie znają niech koniecznie spróbują jest naprawdę dobry, idealny na śniadanie czy kolację z ulubionym pieczywem. Znacie? Lubicie? Jeśli tak to łapka w górę. :)
Paprykarz
Składniki
- 100 g ryżu
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 mały seler
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 250 g mintaja świeżego lub mrożonego (waga po rozmrożeniu)
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego 80 g
- 3-4 łyżki ostrego ketchupu (bez konserwantów)
- 1 łyżka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego (opcjonalnie)
- sól
Instrukcje
- Ryż zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości (nie może być twardy). Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do garnka z olejem i chwilę dusimy. Dodajemy marchewkę i seler starte na tarce, dusimy.
- Rybę osączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym i drobno siekamy. Dodajemy do warzyw i wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, papryką słodką i ostrą ew. pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup. W razie gdyby warzywa mocno odparowały podczas duszenia, podlewamy je niewielką ilością wody żeby nam się nie przypaliły.
- Warzywa z rybą mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.