Panna cotta
Za chwilę Walentynki, jeśli obchodzicie to święto, będzie to idealny słodki prezent dla kogoś bliskiego, a jeśli nie to zróbcie go dla siebie. :) Mnie bardzo pozytywnie zaskoczył delikatnym i aksamitnym smakiem.
Panna cotta
Składniki
- 0,5 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 40 g drobnego cukru
- laska wanilii
- dowolne owoce do dekoracji
Instrukcje
- Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby lekko napęczniała.
- W garnku zagotowujemy śmietankę, wyłączamy palnik dodajemy cukier i ziarenka z laski wanilii.
- Dodajemy cukier i napęczniałą żelatynę, mieszamy do czasu, wszystko dokładnie się rozpuści.
- Przelewamy do małych miseczek, przykrywamy folią spożywczą i zimną wkładamy do lodówki na min. 12 h. Jeśli nie chcecie żeby wszystkie ziarenka z wanilii były na spodzie deseru, gęstniejącą masę należy kilka razy zamieszać.