Paluszki rybne

Dzisiaj przepis na paluszki rybne, chyba każdy je zna, ale te kupowane w sklepie mają mnóstwo niepotrzebnych chemicznych dodatków. Dlatego proponuję abyście zrobili je sami, są naprawdę łatwe w przygotowaniu.
Paluszki rybne
Składniki
- 300 g pieczonego łososia (może być gotowany)
- 1 średni ziemniak
- 1 jajko
- 4 małe pieczarki
- 2 plastry żółtego sera
- olej rzepakowy
- masło
- bułka tarta
Instrukcje
- Upieczoną rybę rozdrabniamy widelcem, dodajemy ugotowanego rozgniecionego ziemniaka, mieszamy dokładnie.
- Pieczarki kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na odrobinie masła aż się zrumienią, dodajemy do masy ziemniaczano-rybnej.
- Ser kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do masy, doprawiamy do smaku solą. Do zimnej masy wbijamy 1 jajko i całość dokładnie mieszamy, możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Formujemy paluszki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, a pod koniec dodajemy odrobinę masła żeby się ładnie zrumieniły. Podajemy na ciepło z gotowanymi warzywami.