Oponki serowe
Oponki serowe, mój smak z dzieciństwa. Najbardziej lubiłam te małe kuleczki posypane cukrem pudrem, a teraz moja córka zajada je ze smakiem. Zróbcie, są naprawdę pyszne. Z tej porcji wychodzi ich dość sporo, ale znikają bardzo szybko.:)
Oponki serowe
Składniki
- 75 dag sera śmietankowego lub półtłustego
- 75 dag 75 dag mąki
- 3 jajka
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- butelka oleju lub smalec do smażenia
- 1 łyżka wódki lub spirytusu dodatek alkoholu sprawia, że nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia
Instrukcje
- Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. W cieście będzie widać kawałki sera, ale nie przejmujcie się tym.
- Ciasto wałkujemy na grubość od 0,5 do 1 cm, szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (temp. 170 C) po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Jeśli oponki zbyt szybko się rumienią oznacza to, że tłuszcz jest zbyt gorący.
- Osączamy na ręczniku papierowym, wystudzone posypujemy cukrem pudrem.