Omlet ze szparagami

Zaczął się w końcu sezon na szparagi, niestety jest krótki dlatego trzeba go maksymalnie wykorzystać. Zapraszam więc na pyszny omlet ze szparagami, takie właśnie drugie śniadanie zrobiłyśmy razem z córcią. Był naprawdę pyszny :)

Omlet ze szparagami
Składniki
- 5 szparagów
- 3 jajka
- 1 mała cienka kiełbaska (opcjonalnie)
- 5 łyżek mleka
- 5 małych kulek mozzarelli lub pół małej
- kawałek papryki czerwonej
- łyżeczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej lub masło klarowane
Instrukcje
- Końcówki szparagów odłamujemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na lekko posoloną wodę. Gotujemy 2 minuty, osączamy z wody.
- Na patelni o średnicy 20 cm podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w plasterki (na małej ilości tłuszczu). Jajka roztrzepujemy w misce razem z mlekiem. Paprykę myjemy i kroimy na dowolne kawałki. Mozzarellę kroimy na ćwiartki.
- Na podsmażoną kiełbasę wylewamy roztrzepane jajka, całość posypujemy pokrojoną papryką, szparagami i mozzarellą. Oprószamy szczyptą soli i smażymy na średnim ogniu.
- Kiedy omlet dobrze się zetnie z jednej strony, przykładamy talerz do patelni i zdejmujemy omlet, a potem wsuwamy go ponownie na patelnię, tak żeby druga strona ładnie się przyrumieniła.
- Smażymy dosłownie chwilę i zdejmujemy na talerz, posypujemy natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem Smacznego :)