Omlet z warzywami
Kto ma ochotę na pyszny omlet z warzywami? Po takim śniadaniu będziecie mieli dużo siły i energii na długi sobotni spacer.
Omlet z warzywami
Składniki
- 2 jajka
- 8 małych pieczarek
- pół papryki czerwonej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 plasterki szynki (możemy pominąć)
- sól
- pieprz
- olej lub masło klarowane
Instrukcje
- Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki, przesmażamy na niewielkiej ilości masła, dodajemy paprykę oraz szynkę pokrojone w kostkę i kilka pomidorków pokrojonych na 4. Całość smażymy jeszcze minutę.
- Jajka roztrzepujemy w małej misce i doprawiamy solą.
- Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy pół łyżeczki masła klarowanego, wylewamy jajka i na wierzch rozkładamy przesmażone warzywa. Całość posypujemy łyżką szczypiorku i smażymy na średnim ogniu.
- Kiedy omlet dobrze zetnie się z jednej strony, przykładamy talerz do patelni i zdejmujemy omlet, a potem wsuwamy go z powrotem na patelnię tak żeby druga strona ładnie się przyrumieniła.
- Podajemy jeszcze ciepły posypany pozostałym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.