Nuggetsy z kurczaka
Soczyste, chrupiące, delikatne i przede wszystkim bardzo smaczne nuggetsy w wersji domowej. Oto co dziś proponuję. Jeśli nigdy ich nie robiliście sami to zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Zapewniam, że od tego czasu będą gościły na Waszym stole, idealnie sprawdzają się także jako przekąska na wieczór piłkarski ;)
Nuggetsy z kurczaka
Składniki
Składniki na marynatę:
- 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego) – świetnie smakuje również indyk
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu lub papryki ostrej (opcjonalnie)
Składniki na ciasto:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
Składniki na panierkę:
- ½ szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Instrukcje
- Mięso kroimy na 2 cm kawałki, przekładamy do miski dodajemy paprykę, sól i czosnek. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie mieszamy lub miksujemy, żeby pozbyć się ew. grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto naleśnikowe.
- W drugiej misce mieszamy obie mąki.
- Kawałki kurczaka maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w mące.
- W garnku rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy obtoczone kawałki kurczaka, smażymy z każdej strony po kilka minut, aż się ładnie zrumienią.
- Osączamy na ręczniku papierowym. Smacznego :)
Podziel się: