1 duża, podwójna pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego) - świetnie smakuje również indyk
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu lub papryki ostrej (opcjonalnie)
Składniki na ciasto:
¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mleka
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
Składniki na panierkę:
½ szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
olej do smażenia
Instrukcje
Mięso kroimy na 2 cm kawałki, przekładamy do miski dodajemy paprykę, sól i czosnek. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie mieszamy lub miksujemy, żeby pozbyć się ew. grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto naleśnikowe.
W drugiej misce mieszamy obie mąki.
Kawałki kurczaka maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w mące.
W garnku rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy obtoczone kawałki kurczaka, smażymy z każdej strony po kilka minut, aż się ładnie zrumienią.