Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym
Większość z nas lubi naleśniki, każdy ma swoje ulubione. Jedni lubią na słodko, inni same, a ja zapraszam Was dzisiaj na naleśniki nadziewane mięsem mielonym. Jeśli wolicie wersję pikantną do farszu poza papryką ostrą można dodać odrobinę chilli. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym
Porcje 8
Składniki
Składniki na naleśniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki mleka (około)
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 400 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo-wołowe)
- 250 ml (1 szklanka) passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 0,5 papryki czerwonej (słodkiej lub ostrej)
- 20 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki parmezanu lub ulubionego sera
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Naleśniki: Mleko mieszamy razem z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Dodajemy go tyle, żeby powstało ciasto lejące, ale niezbyt rzadkie. Na patelnię o średnicy 23 cm wlewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Mnie wyszło 8 naleśników.
- Farsz: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, chwile smażymy. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy około 10 minut, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość jeszcze chwile smażymy dodajemy paprykę, tymianek, rozmaryn, dwie duże szczypty soli i zalewamy passatą pomidorową. Smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie, a nadmiar płynu odparuje, pod koniec dodajemy starty ser i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Na środek naleśnika układamy farsz i ciasno zawijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch lekko posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekamy około 15-20 minut, (aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni). Smacznego.
Robiłam dziś, fajny przepis :) tylko jakiś sosik by się przydał do tego, czosnkowy na przykład. Polecam i dziękuję za inspiracje na obiad ;)
Cieszę się, że smakowały :)
Pyszne! Fajnie, że można przygotować to danie wcześniej. Później tylko zapiec. Polecam :-)