400 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo-wołowe)
250 ml (1 szklanka) passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
1 mała puszka kukurydzy
0,5 papryki czerwonej (słodkiej lub ostrej)
20 dag pieczarek
1 średnia cebula
4 łyżki oleju
3 łyżki parmezanu lub ulubionego sera
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
sól
pieprz
Instrukcje
Naleśniki: Mleko mieszamy razem z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Dodajemy go tyle, żeby powstało ciasto lejące, ale niezbyt rzadkie. Na patelnię o średnicy 23 cm wlewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Mnie wyszło 8 naleśników.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, chwile smażymy. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy około 10 minut, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość jeszcze chwile smażymy dodajemy paprykę, tymianek, rozmaryn, dwie duże szczypty soli i zalewamy passatą pomidorową. Smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie, a nadmiar płynu odparuje, pod koniec dodajemy starty ser i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Na środek naleśnika układamy farsz i ciasno zawijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch lekko posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekamy około 15-20 minut, (aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni). Smacznego.