Naleśniki z serem
Każdy chyba umie usmażyć naleśniki, przepisów również jest wiele. Przygotowałam dziś dla Was naleśniki, które robiła moja babcia – są pyszne, jedyne i niepowtarzalne. Niezmiennie przypominają mi smak dzieciństwa…
Naleśniki z serem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 150 ml mleka i około 50 ml wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- ok.30 dkg sera twarogowego półtłustego
- 2-3 łyżki drobnego cukru
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki bułki tartej
Instrukcje
- Mąkę, jajka i mleko dokładnie mieszamy ew. miksujemy, dodajemy sól. Pamiętajmy, żeby nie dodawać od razu całej ilości wody/mleka, ciasto musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Naleśniki smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju.
- Ser rozcieramy z cukrem (wg uznania) na gładką, jednolitą masę, dodajemy żółtko (opcjonalnie), dokładnie mieszamy.
- Smarujemy naleśniki serem, zawijamy podobnie jak krokiety.
- Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy bułkę tartą, odstawiamy z ognia i układamy na niej naleśniki, jeden obok drugiego. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu, aby miały piękny, złoty kolor i aby ścięło się żółtko wymieszane z serem.
- Tak przygotowane będą smakowały każdemu. Oczywiście jeśli chcemy obniżyć kaloryczność potrawy możemy pominąć obsmażanie naleśników w bułce. Podsmażamy je wtedy na małym ogniu bez tłuszczu. Polecam.