Nadziewane pierniczki
Sezon na pieczenie pierniczków rozpoczęty dlatego dzisiaj u mnie pierniczki z nadzieniem. Ja do nadziewania pierniczków używałam marmolady różanej, ale możecie wybrać dowolny smak. Natomiast dobrze, żeby był to gęsty dżem lub właśnie marmolada. Wtedy macie gwarancję, że nie wypłynie podczas pieczenia pierniczków. Pierniczki najlepiej zrobić z przyprawą, którą wykonacie samodzielnie. Przepis na nią znajdziecie również na moim blogu.
Nadziewane pierniczki
Składniki
- 200 g miodu naturalny (wielokwiatowy lub lipowy)
- 130 g masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika przepis na przyprawę znajdziecie na blogu
- 1 łyżka ciemnego kakao czubata
- 100 g kwaśnej śmietany 18 %
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki cukru
- ulubione powidła śliwkowe, różane
- 4 jajka białka i żółtka oddzielnie
polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Instrukcje
- Miód wlewamy do garnka, dodajemy masło i chwilę podgrzewamy, aż masło się rozpuści. (nie gotujemy) Następnie dodajemy przyprawę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
- Mąkę razem z kakao przesiewamy przez sitko.
- Sodę mieszamy ze śmietaną, odstawiamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier. Kiedy białka będą sztywne dodajemy żółtka po jednym, miksujemy.
- Do przesianej mąki z kakao dodajemy masę jajeczną, rozpuszczony miód z masłem i śmietanę z sodą. Chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
- Przekładamy do miski, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 24 h.
- Przed pieczeniem wykładamy masę na blat oprószony niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
- Kroimy na kawałki. Na jednym wykładamy łyżeczkę marmolady i przykrywamy drugim. Wykrawamy pierniczki w kształcie serca lub okrągłe. Ciasta nie podsypujemy zbyt dużą ilością mąki, żeby nam się dobrze skleiły.
- Gotowe pierniczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C i pieczemy około 10 minut. Pierniczki lekko urosną dlatego muszą mieć miejsce jeden obok drugiego.
- Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia. Smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub ozdabiamy lukrem.
Podziel się: