1łyżkaprzyprawy do piernikaprzepis na przyprawę znajdziecie na blogu
1łyżka ciemnego kakaoczubata
100g kwaśnej śmietany 18 %
500g mąki pszennej tortowej
1,5łyżeczkisody oczyszczonej
½szklanki cukru
ulubione powidła śliwkowe, różane
4jajkabiałka i żółtka oddzielnie
polewa:
1tabliczka mlecznej czekolady
1tabliczkagorzkiej czekolady
Instrukcje
Miód wlewamy do garnka, dodajemy masło i chwilę podgrzewamy, aż masło się rozpuści. (nie gotujemy) Następnie dodajemy przyprawę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę razem z kakao przesiewamy przez sitko.
Sodę mieszamy ze śmietaną, odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier. Kiedy białka będą sztywne dodajemy żółtka po jednym, miksujemy.
Do przesianej mąki z kakao dodajemy masę jajeczną, rozpuszczony miód z masłem i śmietanę z sodą. Chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
Przekładamy do miski, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 24 h.
Przed pieczeniem wykładamy masę na blat oprószony niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
Kroimy na kawałki. Na jednym wykładamy łyżeczkę marmolady i przykrywamy drugim. Wykrawamy pierniczki w kształcie serca lub okrągłe. Ciasta nie podsypujemy zbyt dużą ilością mąki, żeby nam się dobrze skleiły.
Gotowe pierniczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C i pieczemy około 10 minut. Pierniczki lekko urosną dlatego muszą mieć miejsce jeden obok drugiego.
Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia. Smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub ozdabiamy lukrem.