Muffiny z warzywami
Zapraszam Was dzisiaj na smaczne muffiny w wersji wegetariańskiej. Jeśli macie ochotę można do nich dodać kawałki kurczaka, czy dla lepszego smaku odrobinę boczku pokrojonego w kostkę i lekko podsmażonego. Warzywa jakich użyjecie do zrobienia muffinek mogą być dowolne, za każdym razem będą smakować inaczej, ale zapewniam Was, że będą równie smacznie, do tego są szybkie, łatwe do zrobienia. :)
Muffiny z warzywami
Porcje 12
Składniki
- 5 niedużych ziemniaków
- 1 mały brokuł
- pół czerwonej papryki
- 1 nieduży por
- 200 g sera żółtego (np. gouda)
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka masła
- 3 jajka
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego oregano
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy od chwili zagotowania 5 minut. Studzimy.
- Brokuły dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka z wodą, solimy i od chwili zagotowania gotujemy około 4-5 minut. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Pora kroimy w talarki i dusimy do miękkości na maśle, studzimy.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy starty ser żółty, jajka roztrzepane ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i oregano.
- Warzywa przekładamy do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25-30 minut, aż się ładnie zrumienią.