Muffinki dyniowe

Sezon na dynię trwa już od jakiegoś czasu, więc zapraszam Was dziś na muffinki dyniowo-marchewkowe. Są smaczne, zdrowe i idealnie nadają się na drugie śniadanie lub szybką przekąskę.
Muffinki dyniowe
Składniki
- 250 g startej dyni
- 50 g startej marchewki
- 100 g mąki pszennej lub żytniej (ja użyłam żytniej)
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80-90 ml oleju rzepakowego
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka żurawin
- 1 łyżka dowolnych orzechów
- szczypta soli
- ½ lub 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcje
- Dynię z marchewką ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej miski i dokładnie mieszamy łyżką.
- Napełniamy mufinkowe foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Podziel się: