Mocno czekoladowe popękane ciasteczka
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, mocno czekoladowe popękane ciasteczka. Taka mała przerwa w produkcji przetworów. Ciasteczka robi się bardzo łatwo, świetnie pasują do popołudniowej małej czarnej ;).
Mocno czekoladowe popękane ciasteczka
Składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200 g
- 100 g masła
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- cukier puder
Instrukcje
- Masło razem z czekoladą rozpuszczamy na niewielkim gazie, (czekoladę razem z masłem trzeba mieszać ponieważ może się łatwo przypalić), odstawiamy do wystudzenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec łyżka po łyżce wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka jedno po drugim, a później roztopioną i wystudzoną masę czekoladową.
- Dodajemy mąkę, proszek oraz sól (przesiane przez sitko) i miksujemy na większej mocy miksera, aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na całą noc).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego (moje ważyły 20 g każda). Gotowe kulki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce w niewielkich odstępach. (ciasteczka troszkę urosną).
- Pieczemy około 12 minut w 170 C. Smacznego.
Podziel się: