Mini pączusie – małe pączki.
Najlepsze z NAJLEPSZYCH !!!!. Niebo w gębie. Dzisiaj przepis na mini pączusie, małe pączki, które są po prostu rewelacyjne. Z tej porcji wyszło ich 34 i wstyd się przyznać, ale zniknęły jeszcze tego samego dnia :). Zróbcie je w ten weekend lub w nadchodzący tłusty czwartek.
Mini pączusie – małe pączki.
Porcje 34
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- ½ szklanki mleka
- 2 żółtka
- 25 g drożdży
- 30 g cukru
- 1 łyżka spirytusu
- 2 łyżki masła
- olej lub smalec do smażenia
Instrukcje
- Masło rozpuszczamy.
- Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i całość zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
- Żółtka ucieramy z resztą cukru na jasną puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę oraz zaczyn. Wyrabiamy, pod koniec wlewamy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż składniki się połączą.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypanej mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy kieliszkiem małe pączka. Ja wykrawałam kieliszkiem o średnicy 4 cm.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu po 2-3 minuty. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.