Miękkie pierniczki – Lebkuchen
Lebkuchen to kolejne pierniczki, które są przygotowywane w okresie Bożego Narodzenia. Lebkuchen to tradycyjne, niemieckie pierniczki. Pierniczki te w przeciwieństwie do tych tradycyjnych są od razu miękkie po upieczeniu. Nie wymagają leżakowania dlatego też tak chętnie sięgamy po tego typu przepisy. Mają jednak jedną wadę, bardzo szybko znikają ;)
Miękkie pierniczki – Lebkuchen
Porcje 25 sztuk
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 90 g masła
- 260 g płynnego miodu
- 100 g skórki pomarańczowej (bardzo drobno posiekanej)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Instrukcje
- Do garnka wkładamy miód i masło. Podgrzewamy lekko, żeby składniki się rozpuściły i połączyły. Odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek, sodę, kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę migdałową. Dodajemy pozostałe suche składniki.
- Następnie przelewamy rozpuszczony i przestudzony miód z masłem. Całość wyrabiamy mikserem.
- Ciasto będzie rzadkie, ale po schłodzeniu zmieni swoją konsystencję na bardziej stałą.
- Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę.
- Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odrobinę spłaszczamy, ale tylko trochę ponieważ one i tak się rozlewają podczas pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C ( piekarnik z termoobiegiem ) i pieczemy około 10 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego trzeba uważać żeby ich nie spalić.
- Zaraz po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, trzeba poczekać zanim zdejmiemy je z blaszki.
- Następnie pierniczki możecie polukrować. Ja zrobiłam lukier z cukru pudru z dodatkiem odrobiny soku z cytryny.
Uwagi
Robiąc pierniki lub piernik używajcie przyprawy zrobionej własnoręcznie. Jest dużo smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Przepis na przyprawę znajdziecie tu : Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika.