Metrowiec.
Przepis na metrowiec dostałam od mojej cioci, która dawniej robiła je na wiele rodzinnych uroczystości. Pamiętam z dzieciństwa jego smak, a jadłam metrowca jakieś dobre kilkanaście lat temu. Kiedyś zrobienie tego ciasta wydawało mi się bardzo trudne jednak wbrew pozorom jest banalnie proste. Ciasto z kremem na bazie masła i budyniu, który jest bardzo puszysty i delikatny. Krem budyniowy idealnie pasuje do ciasta z dodatkiem oleju. Ciasto polane mocno czekoladową polewą. Zdecydowanie smak dzieciństwa. Ciasto, które w wielu domach pewnie jest zapomniane jednak zachęcam Was do jego zrobienia. Jest naprawdę pyszne, ale uwaga wychodzi go naprawdę dużo. :)
Metrowiec.
Składniki
Składniki na ciasto jasne:
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z górką
- szczypta soli
Składniki na ciasto ciemne:
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z górką
- 200 g mąki pszennej odejmujemy 2 łyżki i w to miejsce wsypujemy kakao
- 2 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- 40 g mąki ziemniaczanej t.j. 2 czubate łyżki
- 4 żółtka
- 80 g cukru t.j. 6 łyżek
- 300 g masła 82 %
Składniki na polewę:
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 60 g kakao
- 6 łyżek mleka
Instrukcje
Ciasto jasne :
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier (cały czas miksując). Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści.
- Następnie kolejno dodajemy żółtka. Chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
- Cały czas miksując dodajemy wodę oraz olej.
- Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników lub delikatnie mieszamy łyżką.
- Ciasto przekładamy do formy (keksówki) o wymiarach 30 cm x 8 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra – dół) i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Ciasto ciemne:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier (cały czas miksując). Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści.
- Następnie kolejno dodajemy żółtka. Chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
- Cały czas miksując dodajemy wodę oraz olej.
- Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy do formy (keksówki) o wymiarach 30 cm x 8 cm oprószonej mąką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra – dół) i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krem:
- 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną.
- Do gotującego się mleka wlewamy masę z żółtkami i cały czas mieszając rózgą gotujemy na małym ogniu do czasu, aż budyń zgęstnieje.
- Przykrywamy folią spożywczą tak żeby folia dotykała do budyniu wtedy nie zrobi cię kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyń najlepiej przygotować dzień wcześniej.
- Miękkie masło ubijamy na jasną puszystą masę, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy budyń. Cały czas miksując, aż powstanie puszysty krem.
Polewa:
- Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Nie gotujemy. Kiedy składniki się połączą odstawiamy do przestudzenia.
Wykonanie:
- Ciasto kroimy na kromki około 1,5 cm. Każdą kromkę smarujemy kremem i składamy w całość. Raz jasne raz ciemne.
- Jeśli zostanie nam krem smarujemy nim wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
- Ciasto polewamy schłodzoną polewą, Kroimy w ukośne kawałki.