200g mąki pszennejodejmujemy 2 łyżki i w to miejsce wsypujemy kakao
2łyżki kakao
1szczypta soli
Składniki na krem:
2szklanki mleka
40g mąki ziemniaczanejt.j. 2 czubate łyżki
4 żółtka
80gcukru t.j. 6 łyżek
300gmasła82 %
Składniki na polewę:
150gmasła
100gcukru pudru
60gkakao
6łyżek mleka
Instrukcje
Ciasto jasne :
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier (cały czas miksując). Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści.
Następnie kolejno dodajemy żółtka. Chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
Cały czas miksując dodajemy wodę oraz olej.
Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników lub delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy (keksówki) o wymiarach 30 cm x 8 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra - dół) i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Ciasto ciemne:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier (cały czas miksując). Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści.
Następnie kolejno dodajemy żółtka. Chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
Cały czas miksując dodajemy wodę oraz olej.
Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do formy (keksówki) o wymiarach 30 cm x 8 cm oprószonej mąką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra - dół) i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krem:
1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka wlewamy masę z żółtkami i cały czas mieszając rózgą gotujemy na małym ogniu do czasu, aż budyń zgęstnieje.
Przykrywamy folią spożywczą tak żeby folia dotykała do budyniu wtedy nie zrobi cię kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyń najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Miękkie masło ubijamy na jasną puszystą masę, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy budyń. Cały czas miksując, aż powstanie puszysty krem.
Polewa:
Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Nie gotujemy. Kiedy składniki się połączą odstawiamy do przestudzenia.
Wykonanie:
Ciasto kroimy na kromki około 1,5 cm. Każdą kromkę smarujemy kremem i składamy w całość. Raz jasne raz ciemne.
Jeśli zostanie nam krem smarujemy nim wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Ciasto polewamy schłodzoną polewą, Kroimy w ukośne kawałki.