Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie.
Święta będą w tym roku inne, jednak żeby zachować odrobinę normalności w tych trudnych dla nas wszystkich czasach, podsyłam Wam przepis na pysznego mazurka. Mazurek na kruchym spodzie z masą pomarańczową. Mazurek to ciasto, które charakteryzuje się tym, że jest niskie, niewielkie i słodkie. Ten mazurek pomarańczowy właśnie taki jest, a dzięki dodatkowi świeżej pomarańczy oraz skórki pomarańczowej jest wyjątkowo aromatyczny.
Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie.
Składniki
Składniki na kruche ciasto: ( w swoich przepisach używam szklanki 250 ml)
- ½ szklanki mąki tortowej 70 g
- ½ szklanki mąki krupczatki 80 g
- 1 żółtko
- 100 g masła zimnego
- 1 łyżka cukru pudru płaska
- 1 łyżka śmietany 22%, 18% lub jogurtu
Składniki na masę pomarańczową:
- 2 duże pomarańcze
- ½ szklanki cukru
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka skórki pomarańczowej opcjonalnie
- 1 łyżka galaretki pomarańczowej
- 40 g białej czekolady
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- rodzynki lub żurawina
Instrukcje
Ciasto:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli nie macie miksera składniki umieszczany na stolnicy, siekamy masło i po chwili szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.
- Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Mniej więcej na 0,5 cm grubość. Wykrawamy kwadrat o wymiarach 19 X 19 cm (ja użyłam naczynia żaroodpornego) lub koło o średnicy 23 cm. Z pozostałego ciasta formujemy dwa wałeczki i pleciemy ozdobny rant. Nakłuwamy widelcem.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C (piekarnik góra-dół) i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zrumieni. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika. Jeśli ciasto podczas pieczenia zaczyna się podnosić możemy je ponownie nakłuć widelcem żeby wypuścić powietrze. Upieczony spód studzimy.
- Do małego garnka wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą pędzelkiem lub małą łyżeczką smarujemy spód mazurka.
Nadzienie:
- Pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy dokładnie pozbywając się białej skórki. Dzielimy na cząstki i blendujemy. Przecieramy przez sitko i powstały mus przelewamy do garnka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczową skórkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści.
- Przestudzoną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód mazurka. Ozdabiamy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Uwagi
Przepis na mazurka z daktylami znajdziecie tutaj : Mazurek
Smakowity i jaki piękny! Uwielbiam mazurki, a pomarańczowego jeszcze nie robiłam.