Składniki na kruche ciasto: ( w swoich przepisach używam szklanki 250 ml)
½szklanki mąki tortowej70 g
½szklanki mąki krupczatki80 g
1żółtko
100g masłazimnego
1łyżkacukru pudrupłaska
1łyżka śmietany 22%, 18% lub jogurtu
Składniki na masę pomarańczową:
2dużepomarańcze
½szklanki cukru
sok z połówki cytryny
1łyżkaskórki pomarańczowej opcjonalnie
1łyżka galaretki pomarańczowej
40g białej czekolady
Dodatkowo:
płatki migdałowe
rodzynki lub żurawina
Instrukcje
Ciasto:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli nie macie miksera składniki umieszczany na stolnicy, siekamy masło i po chwili szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Mniej więcej na 0,5 cm grubość. Wykrawamy kwadrat o wymiarach 19 X 19 cm (ja użyłam naczynia żaroodpornego) lub koło o średnicy 23 cm. Z pozostałego ciasta formujemy dwa wałeczki i pleciemy ozdobny rant. Nakłuwamy widelcem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C (piekarnik góra-dół) i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zrumieni. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika. Jeśli ciasto podczas pieczenia zaczyna się podnosić możemy je ponownie nakłuć widelcem żeby wypuścić powietrze. Upieczony spód studzimy.
Do małego garnka wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą pędzelkiem lub małą łyżeczką smarujemy spód mazurka.
Nadzienie:
Pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy dokładnie pozbywając się białej skórki. Dzielimy na cząstki i blendujemy. Przecieramy przez sitko i powstały mus przelewamy do garnka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczową skórkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści.
Przestudzoną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód mazurka. Ozdabiamy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Uwagi
Przepis na mazurka z daktylami znajdziecie tutaj : Mazurek