Makowiec japoński – makowiec z jabłkami.

Makowiec japoński od lat gości na wielu świątecznych stołach. Jest bardzo smaczny, a dodatek jabłek powoduje, że jest wilgotny. Dodając do niego dowolne składniki (np. orzechy, żurawina czy skórka pomarańczowa) dopasujemy go do własnego smaku.
Makowiec japoński – makowiec z jabłkami
Składniki
- 500 g suchego maku
- 10 jajek
- 400 g cukru pudru jeśli jabłka są mocno słodkie można dodać mniej cukru
- 10 łyżek kaszy manny
- 5 średnich jabłek waga jabłek po obraniu, starciu na tarce i odciśnięciu z soku miała u mnie 500 g
- 250 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mleka lub wody potrzebne do sparzenia maku
- 2 łyżki skórki pomarańczowej opcjonalnie
- 2 łyżki orzechów włoskich – posiekanych opcjonalnie
- olejek migdałowy opcjonalnie
Instrukcje
Przygotowanie maku:
- Mak płuczemy pod bierzącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem lub wodą.
- Gotujemy 3-4 minuty i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Mak przelewamy przez gęste sitko i zostawiamy do odsączenia.
- Następnie dwukrotnie mielimy mak na najdrobniejszym sitku z maszynki.
- Możemy użyć maku już zmielonego wtedy tylko zalewamy go mlekiem lub wodą i chwilę gotujemy. Następnie osączamy na sitku i już jest gotowy do użycia. Ja jednak zdecydowanie preferuję mak samodzielnie przygotowany ponieważ zdarza się, że z makiem mielonym ciasto nie wyrasta już tak ładnie. Kupując mak również dobrze zwrócić uwagę na kraj jego pochodzenia, niestety często zdarza się, że mak pochodzi z Chin, ale na rynku jest też dostępny nasz krajowy.
Ciasto.
- Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i scieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Do misy miksera wkładamy masło, cukier puder oraz żółtka. Miksujemy na jasną, puszystą masę.
- Następnie do masy dodajemy odciśnięte jabłka, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielony mak. W tym momencie również można, (jeśli ktoś chce) dodać olejek, skórkę pomarańczową i orzechy.
- Całość miksujemy, aż składniki dobrze się wymieszają.
- Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180C.
- W osobnej misce miksujemy białka z dodatkiem soli na sztywno.
- Część ubitej piany przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Po chwili dodajemy resztę i delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy do wczesniej przygotowanej blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy góra – dół w około godzinę. Ja po godzinie sprawdzałam patyczkiem czy jest suchy.
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Upieczone ciasto polewamy czekoladą lub oprószamy cukrem puderm.
- Ciasto długo zachowuje świeżość, przechowujemy je w chłodnym miejscu.

To moje ulubione ciasto:)