Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem, smaczne, zdrowe i szybkie danie. Do jego przygotowania nie potrzebujecie zbyt wiele czasu, pół godziny i macie smaczny i zdrowy posiłek, który z pewnością zasmakuje nie tylko miłośnikom szpinaku. Ja w swojej lodówce zawsze mam szpinak, ale jeśli nie macie świeżego spokojnie można dodać szpinak mrożony, który rozpuści się już na patelni. Makaron ze szpinakiem to idealny pomysł na obiad gdy macie naprawdę mało czasu.
Składniki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szynki prosciutto, szwarcwaldzka itp. lub ostatecznie chudy boczek
- 150 g szpinaku świeży typu baby
- 1 trójkącik serka topionego śmietankowego
- 2 łyżki mascarpone
- 100 ml śmietanki 30 %
- 300 g makaronu drobny, dowolny kształt
Instrukcje
- Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie.
- W tym czasie kiedy makaron się gotuje na dużą patelnię wlewamy olej i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Lekko podsmażamy (czosnek należy cały czas mieszać i krótko podsmażać ponieważ szybko się przypala i staje się gorzki). Dodajemy szynkę i chwilę podsmażamy.
- Następnie dodajemy umyty i posiekany szpinak. Chwilę smażymy, aż straci objętość,
- Następnie dodajemy serek topiony, mascarpone oraz śmietankę. Chwilę smażymy, aż składniki się rozpuszczą, dokładnie połączą, a sos lekko zredukuje.
- Na patelnię przekładamy makaron i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą jednak zazwyczaj szynka jest na tyle słona, że to w zupełności wystarczy.
- Podajemy od razu. Całość można jeszcze posypać parmezanem.