100gszynki prosciutto, szwarcwaldzka itp.lub ostatecznie chudy boczek
150gszpinaku świeży typu baby
1trójkącikserka topionego śmietankowego
2łyżki mascarpone
100mlśmietanki 30 %
300gmakaronu drobny, dowolny kształt
Instrukcje
Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie.
W tym czasie kiedy makaron się gotuje na dużą patelnię wlewamy olej i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Lekko podsmażamy (czosnek należy cały czas mieszać i krótko podsmażać ponieważ szybko się przypala i staje się gorzki). Dodajemy szynkę i chwilę podsmażamy.
Następnie dodajemy umyty i posiekany szpinak. Chwilę smażymy, aż straci objętość,
Następnie dodajemy serek topiony, mascarpone oraz śmietankę. Chwilę smażymy, aż składniki się rozpuszczą, dokładnie połączą, a sos lekko zredukuje.
Na patelnię przekładamy makaron i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą jednak zazwyczaj szynka jest na tyle słona, że to w zupełności wystarczy.
Podajemy od razu. Całość można jeszcze posypać parmezanem.