Makaron w sosie paprykowym
Makaron penne w sosie paprykowym to propozycja na pyszny piątkowy obiad, ale jeśli lubicie możecie dodać do niego kawałki podsmażonego kurczaka lub indyka. Dzięki temu, że cebula i czosnek zostały wcześniej podpieczone w piekarniku lekko się skarmelizowały, a tym samym stały się łagodniejsze i smaczniejsze. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Zapraszam :)
Makaron w sosie paprykowym
Składniki
- 2 czerwone papryki
- 2 średnie cebule (najlepiej cukrowa)
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- ulubiony makaron
Instrukcje
- Umytą paprykę, kroimy na pół pozbywamy się pestek. Cebulę kroimy na ćwiartki. Paprykę, cebulę i czosnek w łupinach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20-30 minut do czasu, aż warzywa się lekko przyrumienią. Z papryki zdejmujemy skórkę, a czosnek obieramy z łupiny.
- Upieczone warzywa blendujemy razem z bazylią, przekładamy na patelnię dodajemy odrobinę soli, pieprz, oliwę z oliwek oraz śmietankę. Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie, odcedzony przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Podajemy posypany parmezanem i listkami bazylii. Smacznego.
Podziel się: