Umytą paprykę, kroimy na pół pozbywamy się pestek. Cebulę kroimy na ćwiartki. Paprykę, cebulę i czosnek w łupinach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20-30 minut do czasu, aż warzywa się lekko przyrumienią. Z papryki zdejmujemy skórkę, a czosnek obieramy z łupiny.
Upieczone warzywa blendujemy razem z bazylią, przekładamy na patelnię dodajemy odrobinę soli, pieprz, oliwę z oliwek oraz śmietankę. Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie, odcedzony przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Podajemy posypany parmezanem i listkami bazylii. Smacznego.