Makaron w sosie brokułowo – serowym.
Szybki i łatwy do zrobienia obiad. Makaron w sosie brokułowo – serowym możecie przygotować z dowolnym rodzajem makaronu. Przepis na bezmięsne danie.
Makaron w sosie brokułowo – serowym
Składniki
- 0,5 opakowania makaronu
- 1 mały brokuł
- 150 ml śmietanki 30 %
- 20 g gorgonzoli
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Instrukcje
- Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowanego brokuła odcedzamy i miażdżymy dokładnie widelcem.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu makaronu zostawiamy 1/3 wody makaronowej.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę delikatnie podsmażany (czosnek jeśli się zbyt mocno podsmaży robi się gorzki.)
- Następnie dodajemy pokruszony ser oraz wlewamy śmietankę. Chwilę podgrzewamy, aż ser się dokładnie rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dodajemy brokuła i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron.
- Jeśli jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Podajemy od razu. Wierzch można posypać startym parmezanem.
Podziel się: