Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowanego brokuła odcedzamy i miażdżymy dokładnie widelcem.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu makaronu zostawiamy 1/3 wody makaronowej.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę delikatnie podsmażany (czosnek jeśli się zbyt mocno podsmaży robi się gorzki.)
Następnie dodajemy pokruszony ser oraz wlewamy śmietankę. Chwilę podgrzewamy, aż ser się dokładnie rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy brokuła i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron.
Jeśli jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Podajemy od razu. Wierzch można posypać startym parmezanem.