Makaron z zielonym pesto i orzechami.
Zrobiłam ostatnio przepyszne pesto, zachęcam Was do jego zrobienia. Jest bardzo zdrowe, łatwe w przygotowaniu, a do tego można przemycić w nim sporą porcję zieleniny. Gotujcie, polubiajcie, udostępniajcie :). Smacznego.
Zielone pesto z orzechami
Składniki
- makaron wstążki lub inny ulubiony
- 1 pierś z kurczaka
- mały pęczek koperku
- mały pęczek natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- 40 g ziaren słonecznika (uprażyć na suchej patelni)
- garść orzechów włoskich (około 10 sztuk)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól
Instrukcje
- Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i sól do smaku. Dusimy do miękkości.
- Koperek, pietruszkę i bazylię dokładnie myjemy, wrzucamy do blendera dodajemy podprażony słonecznik, orzechy włoskie, szczyptę soli, oliwę z oliwek, parmezan i całość blendujemy.
- Masę przekładamy na patelnię do kurczaka, dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i dusimy dosłownie chwilę.
- Ugotowany makaron al dente przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy. Przekładamy na talarze i posypujemy parmezanem.