Magdalenki.
Delikatne puszyste ciasteczka, które mają charakterystyczny kształt. Pieczemy je w specjalnych foremkach przeznaczonych do pieczenia Magdalenek. To smaczne francuskie ciasteczka, idealne do kawy.
Magdalenki
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Instrukcje
- Jajka ubijamy z cukrem pudrem i szczyptą soli na jasną puszystą masę.
- Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy mąkę oraz proszek (przesiane przez sitko) miksując na małych obrotach miksera. Następnie skórkę otartą z cytryny.
- Na koniec dodajemy rozpuszczone masło (wystudzone). Miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Specjalną formę na Magdalenki smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C (grzałka góra-dół) i pieczemt 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy kolejne 10 minut.
- Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika. Ciasteczka powinny mieć złoty kolor.
Podziel się: