Łosoś pieczony ze szpinakiem
Dzisiaj na obiad pieczony łosoś ze szpinakiem. Szybki i smaczny posiłek, możecie go zjeść jako samodzielne danie, lub dodać ulubione, warzywa. Smacznego. :)
Łosoś pieczony ze szpinakiem
Składniki
- kawałek łososia (300 g)
- paczka szpinaku typy baby
- pół łyżeczki masła
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka śmietany 18 %
Instrukcje
- Łososia oprószamy solą i wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy pół łyżeczki masła. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5 minut (tak, żeby się lekko zarumienił z wierzchu).
- W tym czasie kiedy łosoś się piecze, obieramy ząbek czosnku i kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę smażymy (uwaga bo czosnek łatwo spalić, a wtedy będzie gorzki). Umyty szpinak wrzucamy na patelnie i dusimy pod przykryciem, aż zmniejszy swoją objętość.
- Na koniec dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy szpinak, a na nim upieczonego łososia. Smacznego.