Lekki deser owocowy

Chłodzenia ciąg dalszy :) nie musimy włączać piekarnika, o nie, piekarnik i bez tego każdy z nas ma w tym tygodniu dzięki wysokim temperaturom. Dlatego proponuję Wam ciasto, a właściwie delikatny deser bez pieczenia.
Lekki deser owocowy
Składniki
- 2-3 nektarynki (mogą być brzoskwinie, morele,)
- 2 szklanki śmietanki 30 % mocno schłodzonej
- 3 łyżki żelatyny
- 2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania galaretki agrestowej (lub dowolnej ulubionej)
Instrukcje
- Galaretki rozpuszczamy w połowie podanej na opakowaniu ilości wody. Każdą galaretkę w osobnym naczyniu, kiedy już będą chłodne zabieramy się za dalszą część deseru. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, po kilku minutach dolewamy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy do czasu, aż żelatyna się rozpuści.
- Formę (ja użyłam małą keksówkę) wykładamy folią spożywczą. Na spód wykładamy pokrojone w plastry owoce.
- Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy jogurt i przestudzoną żelatynę. ¾ masy wyłożyć na owoce, dokładnie wyrównać, szybko schłodzić.
- Na zastygłą masę wlać jedną tężejącą galaretkę, szybko schłodzić.
- Drugą galaretkę zmiksować z pozostałą masą, nie należy się przejmować, że zrobi się lejąca, zastygnie :). Masę wylać na zastygniętą galaretkę.
- Po około 1 godzinie deser gotowy do jedzenia.
Podziel się: