Łazanki z kapustą
Przepis na dzisiejszą potrawę dostałam od mojej babci. Kapusta z łazankami jest smaczna i prosta w wykonaniu, a do tego całkiem niedroga. Możecie ją zrobić z połowy podanych składników ponieważ wychodzi jej naprawdę sporo, ale równie dobrze smakuje odgrzana następnego dnia.
Łazanki z kapustą
Składniki
- 1 opakowanie makaronu typu Łazanki 500 g
- 1 duża lub 2 małe młode kapusty
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- olej
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Mięso mielone dusimy na niewielkiej ilości oleju około 15-20 minut
- Pieczarki kroimy i smażymy na rumiano z 1 łyżką masła
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się zrumieni
- Kapustę kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (uwaga żeby nie była zbyt miękka)
- Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (al dente)
- Kapustę po ugotowaniu dokładnie osączamy z całej wody, dodajemy ugotowany makaron i pozostałe składniki. Mieszamy doprawiając solą i pieprzem.