Lasagne bolognese – przepis
Sprawdzony przepis na lasagne bolognese. Jej wykonanie jest bardzo łatwe chociaż wymaga trochę czasu. Z pewnością jednak każdy z Was sobie poradzi. Jeśli lubicie włoską kuchnię to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Lasagne bolognese możecie podać na obiad lub kolację. Idealnie smakuje prosto z pieca. Lasagne możecie przygotować chwilę wcześniej, a pół godziny przed obiadem wsadzić ją do piekarnika.
Lasagne bolognese – przepis.
Składniki
Składniki na sos:
- 800 g mięsa mielonego najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe
- 1 marchewka średnia
- 1 cebula średnia
- 1 kawałek selera lub selera naciowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 400 ml passaty pomidorowej
- 100 ml białego wina wytrawne
- 100 g parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Składniki na beszamel:
- 650 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- 12 płatów makaronu do lasagne lub więcej
Instrukcje
Sos:
- Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy mięso mielone. Chwilę podsmażamy i dodajemy warzywa starte na tarce lub zblendowane. Całość chwilę dusimy.
- Następnie dodajemy wino, passatę pomidorową oraz przyprawy.
- Dusimy około 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Beszamel:
- W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Najlepiej użyć do tego rózgi. Chwilę gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gadki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Parmezan ścieramy na tarce lub blendujemy.
Wykonanie:
- Naczynie 30X30 cm lub kilka mniejszych smarujemy masłem.
- Na dno naczynia nakładamy cienką warstwę sosu bolońskiego, następnie układamy surowe płaty makaronu. Przykrywamy cienką warstwą sosu bolońskiego, posypujemy parmezanem, i polewamy beszamelem. Powtarzamy wszystkie czynności do zużycia wszystkich składników.
- Na wierzch wylewamy warstwę beszamelu, posypujemy dość obficie parmezanem i układamy kawałki zimnego masła.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
- Jeśli przygotowujecie lasagne w dużym naczyniu to przed krojeniem jej warto odstawić ją na 10 min żeby siłę lepiej kroiła.
Podziel się: