800gmięsa mielonego najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe
1marchewka średnia
1cebulaśrednia
1kawałek selera lub selera naciowego
50mloliwy z oliwek
400mlpassaty pomidorowej
100mlbiałego winawytrawne
100gparmezanu
sól i pieprz do smaku
Składniki na beszamel:
650ml mleka
3łyżki mąki pszennej
4łyżki masła
½łyżeczki soli
2szczypty gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
12płatów makaronu do lasagne lub więcej
Instrukcje
Sos:
Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy mięso mielone. Chwilę podsmażamy i dodajemy warzywa starte na tarce lub zblendowane. Całość chwilę dusimy.
Następnie dodajemy wino, passatę pomidorową oraz przyprawy.
Dusimy około 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Beszamel:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Najlepiej użyć do tego rózgi. Chwilę gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gadki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Parmezan ścieramy na tarce lub blendujemy.
Wykonanie:
Naczynie 30X30 cm lub kilka mniejszych smarujemy masłem.
Na dno naczynia nakładamy cienką warstwę sosu bolońskiego, następnie układamy surowe płaty makaronu. Przykrywamy cienką warstwą sosu bolońskiego, posypujemy parmezanem, i polewamy beszamelem. Powtarzamy wszystkie czynności do zużycia wszystkich składników.
Na wierzch wylewamy warstwę beszamelu, posypujemy dość obficie parmezanem i układamy kawałki zimnego masła.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Jeśli przygotowujecie lasagne w dużym naczyniu to przed krojeniem jej warto odstawić ją na 10 min żeby siłę lepiej kroiła.