Kruche babeczki z kajmakiem.
Kruche babeczki z kajmakiem. Proste, smaczne i szybkie do zrobienia. W przepisie podaję również dwa sposoby na zrobienie domowego kajmaku. Pierwszy to kajmak gotowany z mleka skondensowanego słodzonego. Drugi to kajmak gotowany z dodatkiem masła. Jeśli nie macie czasu możecie użyć gotowego kajmaku z puszki. Gotowe babeczki spokojnie poleżą 2-3 dni w chłodnym miejscu. Możecie je dowolnie udekorować np.: mielonymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Na blogu znajdziecie również przepis na krem kajmakowy, który również będzie pasował do babeczek.
Kruche babeczki z kajmakiem.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- ½ szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 % lub 22 %
Kajmak:
- 1 puszka gotowego kajmaku
Kajmak z mleka skondensowanego słodzonego:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Kajmak z mleka skondensowanego słodzonego z dodatkiem masła:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 50 g masła
Instrukcje
Ciasto:
- Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremki (ja użyłam foremek o różnej wielkości). Każdą foremkę nakłuwamy widelcem, żeby ciasto się nie podnosiło podczas pieczenia.
- W przypadku kiedy pieczecie kruche ciasto jako spód do tarty czy mazurka dobrze jest wyłożyć go folią aluminiową i dodatkowo obciążyć np. grochem.
- Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika , babeczki mają być rumiane. Tak postępujemy do czasu, aż zużyjemy całe ciasto.
Kajmak:
- Do babeczek możecie użyć gotowego kajmaku, który należy bardzo dokładnie wymieszać żeby pozbyć się ew. grudek. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Można również nałożyć go łyżką.
Kajmak z mleka skondensowanego słodzonego:
- Puszkę z mlekiem skondensowanym słodzonym umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą tak żeby cała była przykryta
- Gotujemy na małym ogniu 3 h w razie potrzeby dolewamy wodę żeby puszka była zakryta.
- Po 3 h puszkę studzimy i mamy gotowy kajmak. Nigdy nie należy otwierać gorącej puszki bo kajmak może wystrzelić, a jest bardzo gorący.
Kajmak z mleka skondensowanego słodzonego z dodatkiem masła.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko i dodajemy masło.
- Gotujemy na małym ogniu CAŁY CZAS MIESZAJĄC (kajmak może się przypalić) około 20 minut, aż masa zgęstnieje.
- Studzimy.
Uwagi
Podziel się:
Ja właśnie robię kajmak z mleka skondensowanego. Takie babeczki z chęcią wypróbuję. :)
Cześć …pytanko…jak mam rozumieć „…Każdą foremkę nakłuwamy widelcem, żeby ciasto się nie podnosiło podczas pieczenia.” Słaba ze mnie kucharka:(
Tak jak na zdjęciu, widelcem robię dziurki w każdej foremce.