Kruche babeczki z bitą śmietaną i mascarpone
Chciałam Was dzisiaj zaprosić na PRZEPYSZNE kruche babeczki z dodatkiem puszystego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Są naprawdę rewelacyjne. :) Idealna propozycja święta i nie tylko dla dużych i małych łasuchów. Do tych babeczek tak naprawdę możecie użyć dowolnego kremu. Będą pięknie wyglądały zarówno na wielkanocnym stole jak i dziecięcej imprezie.
Kruche babeczki z bitą śmietaną i mascarpone
Porcje 60
Składniki
Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 22% lub 18%
- 0,5 szkl. cukru pudru
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % (schłodzona)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- jeśli chcecie żeby Wasz krem był bardziej stabilny można dodać Śmietan-fix
Instrukcje
Ciasto:
- Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremki (ja użyłam małych foremek o średnicy 5 cm).
- Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika , babeczki mają być rumiane. Tak postępujemy do czasu, aż zużyjemy całe ciasto. Wyszło 60 babeczek.
Krem:
- Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na koniec partiami serek mascarpone. (jeśli chcecie żeby Wasz krem był bardziej stabilny możecie dodać do niego Śmietan-fix).
- Krem przekładamy do rękawa i wyciskamy do babeczek, dowolnie ozdabiamy. Smacznego.
Uwagi
Ozdoby cukrowe wykładamy na krem przed podaniem ponieważ pod wpływem ciepła i wilgoci zaczną się rozpuszczać.
O tak wyglądają artystycznie ;)
babeczki wyglądają przecudnie!