Krewetki z czosnkiem i białym winem.
Sprawdzony, niezawodny, prosty przepis na krewetki. Krewetki z dodatkiem czosnku i białego wina. Do tego świeża, chrupiąca bagietka i mamy duet idealny. Ten przepis na krewetki świetnie sprawdzi się na romantyczną kolację. To także świetny pomysł na poprawę humoru ;).
Krewetki z czosnkiem i białym winem
Składniki
- 250 g krewetek świeże lub mrożone
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina wytrawne
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól do smaku
- bagietka
Instrukcje
- Świeże krewetki obieramy z pancerzy, przecinamy delikatnie wzdłuż tułowia nożem i wyjmujemy jelito (wygląda jak czarna nitka). Płuczemy i osuszamy.
- Mrożone krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i chwilę podsmażamy. Pilnujemy żeby czosnek się nie spalił, ponieważ zrobi się gorzki.
- Następnie dodajemy krewetki i smażymy je 1,5 minuty dolewamy wino oraz śmietankę i odwracamy krewetki na drugą stronę.
- Smażymy jeszcze chwilę żeby sos się odrobinę zredukował. Doprawiamy do smaku solą i posypujemy natką pietruszki.
- Podajemy z bagietką.
Ja bardzo lubię krewetki, zwłaszcza w takim prostym i klasycznym wydaniu. Niestety moja rodzina nie przepada za owocami morza, dlatego rzadko je przygotowuje. Ten przepis udało mi się już wypróbować. Krewetki mimo delikatnego smaku wyszły bardzo aromatyczne. Mam nadzieję, że moja rodzina przekona się kiedyś do krewetek i będę mogła przyrządzać je częściej :-)